Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter

« Terug naar de veelgestelde vragen

Waarom rode en groene thee?

Je ontvangt van ons een aantal theezakjes rode en groene thee van hetzelfde merk.

Met het onderzoek kijken we naar het vermogen van het aanwezige bodemleven om groene thee en rode (rooibos)thee af te breken.

De groene thee staat model voor gemakkelijk verteerbare organisch stof in je bodem. In een bodem met een rijk en actief bodemleven is deze thee na 2-3 maanden helemaal verteerd. Hieruit berekenen we de stabilisatiefactor: hoeveel materiaal is er nog overgebleven. De rode thee, rooibos, staat symbool voor moeilijker verteerbaar plantenmateriaal, zoals stukjes hout. De microben hebben meer moeite om dit te verteren, en na 3 maanden is de afbraak hiervan nog maar net begonnen. Dit leert ons iets over de afbraaksnelheid. 

Met de theezakjes wordt het voor onderzoekers mogelijk om op een eenvoudige en gestandaardiseerde manier te kijken naar het aanwezige bodemleven.

We combineren de analyse van dit afbraakproces met de informatie van de bodemsensor, de vragenlijsten ingevuld door alle burgerwetenschappers en een bodemstaal. Al deze informatie samen geeft ons veel informatie: welke invloed hebben het klimaat, manier van tuinonderhoud en bodemkarakteristieken op het bodemleven in jouw tuin?

Andere veelgestelde vragen

« Terug naar de veelgestelde vragen