Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter

Praktisch

Inschrijven als kandidaat-burgerwetenschapper kon tot en met 10 april. Op 19 april maken we de selectie van 1.000 burgerwetenschappers bekend. Lees ondertussen mee met de artikels in Het Belang van Limburg!

1.000 tuiniers doen mee

Samen gaan we op zoek naar antwoorden

1.000 Limburgse tuineigenaars doen mee aan Bodemleven, een burgerwetenschapsproject van UHasselt, Het Belang van Limburg, Departement Omgeving en andere partners. Samen brengen we voor het eerst het Limburgs bodemleven in kaart, beginnend in onze eigen achtertuin. Wat is er aan leven aanwezig in jouw tuinbodem? Hoe gezond is je bodem en wat kan je er aan doen om dit nog te verbeteren? Aan de hand van een eenvoudig wetenschappelijk onderzoek in jouw tuin gaan we samen op zoek naar antwoorden.

Lees zorgvuldig

Wat ga je doen?

Theezakjes begraven
Bodemstaal terugsturen
Slimme bodemsensor plaatsen

Het onderzoek loopt van 18 juni tot en met 9 september. Op 18 juni begraaf je een aantal theezakjes in je tuin en plaats je er een slimme bodemsensor naast. Theezakjes, horen we je denken? Jazeker! We maken gebruik van een onderzoeksmethode die ‘Teabag-index’ heet. Dit is een wereldwijd gebruikte methode om bodemleven in kaart te brengen. Gedurende de drie maanden van het onderzoek verteren de micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën, de thee in de bodem. De manier waarop ze dit doen, hoeveel thee er achteraf nog over is: dat zijn allemaal aanwijzingen voor het bodemleven in jouw tuin.

Na de meetperiode graaf je de theezakjes op en stuur je deze naar ons terug. Wij starten vervolgens de analyse. De belangrijkste spelers van het bodemleven worden gekarakteriseerd met de nieuwste technologieën op basis van DNA-karakterisatie. Ook stuur je een bodemstaal mee terug. Dit staal analyseren we onder andere op de hoeveelheid voedingsstoffen, organische koolstof en de PH-waarde in de bodem van jouw tuin.

Meetpakket

Alle deelnemers ontvangen een meetpakket, met daarin de theezakjes, bodemstaalmateriaal, de bodemsensor, poster en handige handleiding. Je haalt je meetpakket tussen 10 en 18 juni op bij de door jouw gekozen Horta of Bruno.

Je vindt de handleiding voor de installatie van je theezakjes en bodemsensor hier als PDF. Wil je graag nog wat extra uitleg? Bekijk de installatievideo hieronder. 
Belangrijk: bewaar de doos! Je hebt deze nodig om het materiaal in september aan ons terug te bezorgen.

Wat krijg je nog meer?

Dashboard
Enkele vragenlijsten
Uitgebreid persoonlijk rapport

De slimme bodemsensor die je naast de theezakjes in de grond steekt, verzamelt drie maanden lang temperatuur- en bodemvochtgegevens. Dat is belangrijke informatie: zo weten we wat de invloed van het weer op het aanwezige bodemleven is. Via het Internet of Things netwerk van Orange Belgium stuurt de bodemsensor elke dag deze gegevens naar onze database. Je kunt zelf ook deze metingen meevolgen op een persoonlijk online dashboard.

In de tussentijd ontvang je van ons een beperkt aantal vragenlijsten over jouw tuin, bijvoorbeeld over hoe je je tuin onderhoudt.

 

9 september sluiten we het onderzoek af en breng je al het materiaal terug bij een Horta Tuincentrum of Bruno Tankstation bij jou in de buurt. Vervolgens gaan wij aan de slag met de analyses. In februari 2024 ontvang je hierover van ons een uitgebreid rapport, waarin we dieper ingaan op de analyse van het bodemstaal, het bodemleven aanwezig in jouw tuin en wat je eventueel zelf nog zou kunnen doen om het bodemleven nog gezonder te maken.

Waarom doen we dit onderzoek?

Elke tuinier zal het bevestigen: de bodem, dat is de basis van het leven in je tuin. Dat is waar je planten, bloemen en groenten uit groeien. De informatie uit het onderzoek geeft ons een inzicht in het bodemleven in jouw tuin, maar ook op 999 andere plaatsen in Limburg en geeft ons zo een zeer gedetailleerd beeld van de bodemkwaliteit. We onderzoeken welke factoren van invloed zijn op het bodemleven, om er zo nog beter zorg voor te kunnen dragen.

Inschrijven maar!

Iedereen kon zich tot en met 10 april inschrijven voor een duik in deze bijzondere, ondergrondse wereld. Ook scholen en gemeenschapstuinen waren ook van harte welkom om zich in te schrijven.

Kosten van deelname

Deelname aan het onderzoek is gratis. In ruil daarvoor vragen we een klein beetje van je tijd – én van je tuin. Na afloop van het onderzoek krijg je van ons in februari ’24 een uitgebreid rapport over het bodemleven in jouw eigen tuin, plus een boel nuttige tips.

 

Meedoen met je school

Scholen kunnen zich ook inschrijven voor het onderzoek. Je kan één meetpakket per school aanvragen. Scholen kunnen op vrijdag 16 juni of maandag 19 juni de theezakjes en bodemsensor installeren. We voorzien ook lesmateriaal en omkadering om samen met de leerlingen in het onderzoek en in de bodem te duiken.

Je graaft de theezakjes in op 16/19 juni en graaft ze op 9 september (samen met de klas) weer op. Vanaf dan zou je kunnen starten met het lesmateriaal en toe kunnen werken naar de bekendmaking van de resultaten in februari 2024. Het lesmateriaal komt binnenkort online.