Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter

Wie zijn wij?

Het team van Bodemleven bestaat uit

Dr. Sofie Thijs (postdoc milieubiologie en moleculaire microbiologie, UHasselt), Julie Claes (laborant, moleculaire microbiologie, UHasselt), Marijke Gijbels (landbouwluik & scholenprogramma, PVL Bocholt), Simon Vandersanden (phd, scholen practica, UHasselt), Robin Bonné, Marijke Jozefczak (social media, UHasselt), Nele Witters, Tom Vandersteegen (business development UHasselt) Sanne de Rooij (communicatie, Citizen Science Support), Johan Meuris (grafisch ontwerp/web development) Mikhaël Regni (database development), 
Laurens Vandercruyssen (impact assessment), Jean MANCA (professor X-lab), Jens Van den Broek en Kasper Wuyts (bachelorstudenten fysica, timelapse project)

De initiatief­nemers

Een citizen science project organiseren, dat doe je niet alleen. Bodemleven is een initiatief van UHasselt en Het Belang van Limburg, met ondersteuning van Departement Omgeving, Orange Belgium en andere partners. 

Universiteit Hasselt

Aan de UHasselt doen we dingen anders. We willen een sleutelrol spelen in de sociale, economische en culturele ontwikkeling van Limburg. Bodemleven maakt daarom deel uit van Het Grootste Limburgonderzoek Ooit, een initiatief van Het Belang van Limburg en ons Onderzoekscentrum Regioanalyse (ORA). Hierin bevragen we de Limburgse bevolking over belangrijke thema's.

Het Belang van Limburg

Natuur en milieu is een thema dat Limburgers na aan het hart ligt, zo blijkt uit een van onze recente burgerbevragingen. Voor meer dan 12.000 Limburgers stond dit in de top drie van dingen waarvan ze wakker liggen. We zetten onze schouders dan ook met veel enthousiasme mee onder Bodemleven, waarbij Limburgers in hun eigen achtertuin zelf actief kunnen meedoen aan onderzoek naar ons milieu.

Departement Omgeving

Het Departement Omgeving verenigt het beleid rond milieu, klimaat en ruimtelijke ordening van de Vlaamse overheid. Vanuit dat beleid streven we naar een duurzame omgang met al onze natuurlijke hulpbronnen, en dus zeker ook een duurzaam beheer van de bodem. Onze focus ligt op het bewaren en verbeteren van de bodemkwaliteit in al zijn aspecten zodat bodems hun cruciale functies kunnen vervullen. Wij sensibiliseren, onderzoeken en ontsluiten bodeminformatie. Het departement is met de bodemdatabank en de Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) het kenniscentrum en centraal aanspreekpunt voor bodemdata.

Onze partners

Orange Belgium

Bij Orange is verantwoord ondernemen met focus op het milieu een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. Door dit grootschalige burgeronderzoek over de activiteit van het bodemleven in Vlaamse tuinen te ondersteunen, wil Orange Belgium graag aantonen hoezeer een concrete toepassing van IoT kan bijdragen tot een betere wereld. Zowel voor particulieren als ondernemingen. Naast het technologische experiment geeft het project ons bovendien de juiste zichtbaarheid bij zowel publieke als privépartners actief in zake leefmilieu. Daarom werkt Orange Belgium mee aan Bodemleven als exclusieve connectiviteitspartner en data provider.

Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw

Het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw is gevestigd in Bocholt. Het centrum zorgt voor praktijkproeven in de varkenshouderij, melkveehouderij en de teelt van voedergewassen. Het centrum staat ook in voor voorlichting en naschoolse vorming aan landbouwers. PVL Bocholt is betrokken bij het landbouwluik van Bodemleven en zal een deel van de gewichtanalyse van de theezakjes op zich nemen.

Horta

Hoe gezond is onze Limburgse grond? Dat willen we wel eens weten! Maar vooral wij helpen je graag bij het aanpakken ervan. Naast het verdelen van de meetpakketten voor het onderzoek, ben je bij Horta op het juiste adres voor allerhande tuinproducten. Onze experts zullen je heel graag verder helpen met het juiste advies. Als deelnemer krijg je ook een persoonlijk rapport met info en tips over je eigen tuin en tuinbodem. Kom hiermee zeker nog eens langs bij je Horta winkel. Zo helpen we je de juiste producten te vinden om te werken aan een gezondere bodem, met een rijk en actief bodemleven. Deze herstelt sneller bij extreme weersomstandigheden en dankzij een gezondere bodem heb je ook gezondere planten en dus ook gezondere mensen!

Bruno

Als familiebedrijf zijn we bewust van onze sociale bijdrage aan de maatschappij. Daarom steunen we dit grootschalige burgeronderzoek over de activiteit van het bodemleven in Limburgse tuinen. We zijn als energiegroep immers ook volop bezig met de omschakeling naar andere groene energiebronnen. Wij plaatsen nu al laadpalen voor elektrische wagens en fietsen in al onze Service Stations. En in 2023 gaan we in Genk-Noord onze eerst waterstofpomp in gebruik nemen. We blijven ook volop investeren in zonne-energie met nieuwe grote zonnepanelenparken in Pelt en Bilzen en al onze filialen zijn uitgerust met led-verlichting. We streven naar een energieneutraal bedrijf tegen 2030. Momenteel zitten we al aan 60%.

DMC

De Ceuster Meststoffen NV (DCM) wil elke hobby-tuinier en professionele tuinder optimaal ondersteunen met kwalitatieve, innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen. We zijn vooruitgangsdenkers met groene vingers en een groen hart, dus hoe beter we de natuur begrijpen, hoe beter we haar een handje kunnen helpen met technologische innovaties. Daarom zetten we ook sterk in op onderzoek en ontwikkeling. DCM geeft elke deelnemer een cadeautje na afloop van het onderzoek.

Globachem

Globachem is een internationaal actief, agrochemisch familiebedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen, registreren en vermarkten van hoogkwalitatieve gewasbeschermingsmiddelen voor de land- en tuinbouw.

OVAM

De OVAM streeft samen met jou naar een duurzaam afval- en materialenbeheer en een propere bodem in Vlaanderen. De OVAM geeft vorm aan het afvalstoffen-, bodem- en materialenbeleid. Om dit beleid vorm te geven, zet OVAM in op verschillende beleidsthema's. Elk beleidsthema vormt een cruciaal onderdeel in de weg naar een meer circulaire, materiaal- en bodembewuste wereld. Een daarvan is bodemkwaliteit garanderen en versterken.

Landelijke Gilden

Landelijke Gilden is een vereniging voor iedereen die houdt van het platteland en graag onder de mensen vertoeft. We hebben afdelingen in heel wat dorpen. Lokaal organiseren onze vrijwilligers ontspannende en interessante activiteiten voor onze leden, dorpsbewoners en hun gezin. Samen zetten we ons in voor de eigenheid en leefbaarheid van het platteland en de land- en tuinbouw.