Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter

Dag 2023, hallo 2024

We blikken terug op de meetcampagne van de afgelopen maanden: wat is er achter de schermen allemaal gebeurd?

Het jaar zit er bijna op en we kijken uit naar die gezellige eindejaarsfeesten! Misschien wel hét moment om nog wat lekkers uit je tuin op tafel te toveren, en een ideaal moment om even terug te blikken op onze meetcampagne.

Op 9 september brachten onze deelnemers zo goed als alle bodemstalen en opgegraven theezakjes terug. Tijd dus voor een update van wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd:

Bodemanalyses: zuurtegraad (pH), voedingsstoffen, organische koolstof, kation-uitwisselingscapaciteit (maat voor vruchtbaarheid) en textuur werden hierop bepaald.

Bodemleven analyse PLFA methode: PLFA’s, oftewel fosfolipidenvetzuren, zijn de belangrijkste componenten van celmembranen in alle levende wezens. De totale PLFA concentratie in een bodem is een indicator voor de totale microbiële biomassa in je bodem. 910 buisjes gevuld met jullie bodem zijn in september naar Amerika verstuurd waar ze precies dit hebben gemeten. De laatste buisjes zullen op kerstavond klaar zijn!

Temperatuur- en bodemvochtigheidsmetingen werden verzameld van alle bodemsensoren, nagekeken, en geanalyseerd. Van de 945 teruggebrachte sensoren hebben 557 sensoren > 99% van de metingen doorgestuurd. De overige sensoren lezen we manueel uit.

Theezakjes: meer dan 6.000 theezakjes werden gedroogd en daarna gewogen. Zo werd er bepaald hoeveel gram thee er precies opgepeuzeld werd door het bodemleven. Merkte jij ook dat er in de groene theezakjes meer wortels gegroeid waren dan de rode theezakjes?

Pissebedden: in totaal werden er 151 pissebedden gevangen (en terug vrij gezet). Het ging om 5 soorten waaronder de gewone rolpissebed (meest teruggevonden, algemene soort), gevolgd door de ruwe pissebed (kan goed tegen droogte en is ook algemeen aanwezig in tuinen), de mospissebed (houdt meer van vochtige plekjes), de kelderpissebed, en één buitenbeentje, de berijpte pissebed. Dit is een zuidelijke soort die bij ons voornamelijk in composthopen voorkomt, maar ze komen hier enkel voor wanneer een composthoop goed werkt. Proficiat aan vinder Freddy G.!

Resultaten
De komende maanden werken we achter de schermen verder aan de analyses en jouw bodemrapport, waarin we dieper ingaan op de resultaten van jouw tuinbodem. Samen met Het Belang van Limburg presenteren we deze resultaten begin maart. En op 24 maart organiseren we een speciaal Bodemleven-slotevent. Daar ontdek je wat zijn de gemiddelde waardes voor Limburg, wat we hebben ontdekt over de biodiversiteit én of er een rijkdom aan bodemleven onder onze voeten zit.

Houd zeker je mailbox in de gaten, want vanaf januari kan je je hiervoor inschrijven! 


Ander nieuws