Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter

Welke pissebedsoorten zitten er in jouw tuin? Doe mee aan een extra onderzoek!

Ga met ons op onderzoek en help pissebedexpert Pallieter De Smedt aan informatie over deze bodemhelden. Ook voor niet-deelnemers!

Tijdens het startweekend van Bodemleven roepen we alle burgerwetenschappers én Limburgers op om met ons mee op zoek te gaan naar landpissebedden in hun eigen tuin. Samen brengen we voor het eerst de Limburgse pissebedpopulatie in kaart met een eenvoudig experiment. Meedoen? Volg onderstaande zeven stappen om ons -en de pissebedden- te helpen. 

Want landpissebedden zijn heuse bodemhelden. Ze zorgen er mee dat al het organisch materiaal afgebroken wordt en zorgen zo voor voedsel voor planten en ander bodemleven. Maar het gaat niet zo goed met de landpissebedden-populatie. 1 op de 4 inheemse landpissebedden staat op de Vlaamse Rode Lijst en zijn een echte zeldzaamheid. Daarom willen we graag onderzoeken hoe het met deze bodemvrienden gesteld is. 

Jouw tuin is misschien een bron van bedreigde pissebedden, of ontdekken we net nieuwe soorten! Bovendien kan je aan de hand van de pissebedden in jouw tuin inschatten hoe gezond die is. Doet je ook mee? Wij zijn alvast heel erg benieuwd om te weten welke soorten er in de tuinen voor komen, van welke plekjes de pissebedden houden, en waar ze liever niet vertoeven.

Bio-ingenieur Pallieter De Smedt, verbonden aan de Universiteit van Gent, en stichter van de pissebeddenvereniging ‘Spinicornis’ is een van de weinige pissebeddenexperts in Vlaanderen. Hij staat in de voor analyse van de gegevens die we dit weekend verzamelen, waaronder de foto’s die je neemt. De resultaten zullen mee opgenomen worden in de volgende Belgische ecologische pissebeddenatlas.


Meerdoen? Volg onderstaande stappen of download hier de handige handleiding voor het pissebedden-onderzoek in PDF!

 

Wat heb je nodig?

– Twee lege glazen confituurbokalen met diameter 9 cm. Bijvoorbeeld de confituurpotten van het merk Bonne Maman zijn heel geschikt. Een andere gelijkaardige glazen pot mag ook.
– Vier stokjes of steentjes en een houten plankje
– Leeg wit (soep)bord

– GSM om een foto te maken of fototoestel (met macrofunctie)

Maak een val van de glazen potten
Kies een plaats in je tuin om een val te maken van de glazen potten. De potten moeten er 48 uur kunnen blijven zitten. Deelnemers kiezen een plek +/- 50 cm van hun ingegraven theezakjes vandaan.

Stap 1. Graaf de twee lege glazen confituurpotten in de grond zodat de rand helemaal gelijk komt met de aarde. Let op dat er GEEN randje boven de grond steekt, want dan draaien pissebedden zich terug om, en vallen niet in je pot. Je kan de rand nog wat aanwerken met de overtollige aarde uit het putje.
 

Stap 2. Maak een dakje boven de pot. Steek bijvoorbeeld vier stokjes in de grond en leg er een houten plankje op. Je kan in plaats van stokjes ook steentjes gebruiken. Door het dakje op de pot regenen de beestjes niet nat en zijn ze beschermd tegen uitdroging.

Stap 3. Laat de potten 48 uur in je tuinbodem zitten.

Haal de vangst op en fotografeer

Stap 4. Na 48u, leeg je de inhoud van je pot voorzichtig in een wit bord. Haal eventuele andere dieren van het bord. 

Stap 5.
Fotografeer alle pissebedden samen op het bord.

Om zeker te zijn dat jouw determinatie juist is, is het de kunst om zo duidelijk mogelijke foto’s te maken voor onze pissebed-specialist. Een goed fototoestel met macro-mogelijkheden of zelfs een macrolens is daarbij nuttig. Niet iedereen beschikt over die mogelijkheden, maar bijna iedereen heeft een GSM met een camera. Met een GSM kan je ook foto’s maken die geschikt zijn voor determinatie, je zal hiervoor de scherpstelling een beetje moeten regelen. Kies een goede plek, en indirect licht.
 

Stap 6. Staan ze mooi op de foto? Laat de pissebedden terug vrij in je tuin.

Stap 7. 
Geef je zoekresultaten en foto’s door via deze link.

Geen pissebedden gevangen?
Ook dat kan. Door de droogte van de afgelopen weken kan je minder pissebedden aantreffen dan normaal. Ook dat mag je doorgeven via het online formulier.

De resultaten van het pissebedonderzoek worden in het najaar op deze website meegegeven.

Heb je vragen? Contacteer ons op info@bodemleven.be  

Ander nieuws