Tijdens het startweekend van Bodemleven roepen we alle burgerwetenschappers én Limburgers op om met ons mee op zoek te gaan naar landpissebedden in hun eigen tuin. Samen brengen we voor het eerst de Limburgse pissebedpopulatie in kaart met een eenvoudig experiment. Meedoen? Volg onderstaande zeven stappen om ons -en de pissebedden- te helpen.
Want landpissebedden zijn heuse bodemhelden. Ze zorgen er mee dat al het organisch materiaal afgebroken wordt en zorgen zo voor voedsel voor planten en ander bodemleven. Maar het gaat niet zo goed met de landpissebedden-populatie. 1 op de 4 inheemse landpissebedden staat op de Vlaamse Rode Lijst en zijn een echte zeldzaamheid. Daarom willen we graag onderzoeken hoe het met deze bodemvrienden gesteld is.
Jouw tuin is misschien een bron van bedreigde pissebedden, of ontdekken we net nieuwe soorten! Bovendien kan je aan de hand van de pissebedden in jouw tuin inschatten hoe gezond die is. Doet je ook mee? Wij zijn alvast heel erg benieuwd om te weten welke soorten er in de tuinen voor komen, van welke plekjes de pissebedden houden, en waar ze liever niet vertoeven.
Bio-ingenieur Pallieter De Smedt, verbonden aan de Universiteit van Gent, en stichter van de pissebeddenvereniging ‘Spinicornis’ is een van de weinige pissebeddenexperts in Vlaanderen. Hij staat in de voor analyse van de gegevens die we dit weekend verzamelen, waaronder de foto’s die je neemt. De resultaten zullen mee opgenomen worden in de volgende Belgische ecologische pissebeddenatlas.
Wat heb je nodig?
– GSM om een foto te maken of fototoestel (met macrofunctie)
Maak een val van de glazen potten
Kies een plaats in je tuin om een val te maken van de glazen potten. De potten moeten er 48 uur kunnen blijven zitten. Deelnemers kiezen een plek +/- 50 cm van hun ingegraven theezakjes vandaan.
Stap 2. Maak een dakje boven de pot. Steek bijvoorbeeld vier stokjes in de grond en leg er een houten plankje op. Je kan in plaats van stokjes ook steentjes gebruiken. Door het dakje op de pot regenen de beestjes niet nat en zijn ze beschermd tegen uitdroging.
Stap 3. Laat de potten 48 uur in je tuinbodem zitten.
Stap 4. Na 48u, leeg je de inhoud van je pot voorzichtig in een wit bord. Haal eventuele andere dieren van het bord.
Stap 5. Fotografeer alle pissebedden samen op het bord.
Stap 6. Staan ze mooi op de foto? Laat de pissebedden terug vrij in je tuin.
Stap 7. Geef je zoekresultaten en foto’s door via deze link.
Geen pissebedden gevangen?
Ook dat kan. Door de droogte van de afgelopen weken kan je minder pissebedden aantreffen dan normaal. Ook dat mag je doorgeven via het online formulier.
De resultaten van het pissebedonderzoek worden in het najaar op deze website meegegeven.
Heb je vragen? Contacteer ons op info@bodemleven.be