Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter

Het meetpakket: wat zit erin en wanneer haal je het op?

Geselecteerde deelnemers halen hun meetpakket op tussen 10 en 18 juni. De metingen starten op 18 juni.

Om hun taak als burgerwetenschapper goed uit te kunnen voeren, ontvangt elke geselecteerde deelnemer van ons een meetpakket. In dit meetpakket zitten de theezakjes, bodemsensor, bodemstaalmateriaal, handleiding en ander handig materiaal.

Het meetpakket ligt tussen 10 en 18 juni klaar voor onze deelnemers bij het door hen gekozen Horta Tuincentrum of Bruno Tankstation. We geven een seintje per mail als het pakket klaarligt om afgehaald te worden. Voeg info@bodemleven.be toe als veilig mailadres zodat onze mails niet in je spam toekomen.

Wat zit er in het meetpakket?

Een gazondolk

Dit is een bodemsensor die elke 15 minuten de vochtigheidsgraad van de bodem en temperatuur boven en onder de grond meet. Nadat deelnemers deze in de bodem hebben gestoken kan hij helemaal zelfstandig verder en volgen de deelnemers de resultaten van de metingen via een persoonlijk online dashboard.

4 zakjes groene thee en 4 zakjes rode thee

Om te weten welke microben er in alle verschillende tuinen leven en hoe efficiënt ze te werk gaan, begraven deelnemers deze theezakjes voor 3 maanden in de grond. In die periode wordt de thee langzaamaan opgegeten door het aanwezige bodemleven. Wie die bodemhelden zijn onderzoeken we achteraf in het labo.

Alles om een bodemstaal te nemen

Om de zuurtegraad van een tuinbodem te testen en te weten hoeveel voedingsstoffen er in aanwezig zijn, vragen we de deelnemers een bodemstaal te nemen. Dit sturen ze in september, samen met de gazondolk en de theezakjes, terug op naar ons.

Een loep en herkenningskaartje

Deelnemers kunnen zelf op ontdekking gaan in hun tuin om de levende wezentjes die erin leven te bestuderen. Met de loep die in het meetpakket zit kunnen ze de diertjes van dichterbij bekijken. Met behulp van de afbeeldingen op het herkenningskaartje van Departement Omgeving komen ze er zo achter welke diertjes dit juist zijn.

De metingen starten op 18 juni en lopen door tot 9 september, waarna de deelnemers het onderzoeksmateriaal terug inleveren bij hun Horta of Bruno. Bewaar dus zeker de doos en al het andere materiaal. 

Heb je een vraag, aarzel niet om ons te contacteren op info@bodemleven.be 

Ander nieuws