Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter

Wil je meedoen? Dit zijn de voorwaarden

Lees hier wat je nodig hebt om als burgerwetenschapper mee te doen.

Tot en met 10 april kan je je kandidaat stellen om mee te doen aan het grootste bodemonderzoek in Limburg. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden om je in te schrijven als burgerwetenschapper?

Je woont in de provincie Limburg of randgemeenten Diest of Zoutleeuw en hebt een tuin met minstens 1 vierkante meter volle grond waarmee je van 18 juni tot en met 16 september ’23 mee kan doen met het onderzoek. 

– Deze grond is begroeid of beplant met gazon, bloemenperk, moestuin of kruidentuin.  

-Je kan je inschrijven met je eigen tuin, schooltuin of bedrijfstuin. Per adres kan je één kandidaat-meetpunt opgeven.

– Wil je meedoen als landbouwer, dan kan dat ook. Na registratie worden landbouwers gecontacteerd om mee te doen aan een parallel onderzoekstraject in samenwerking met Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt.

– Meedoen met bloempotten, groendaken, kunstgras, kiezels, zandbak, natuurgebied, compostbak of kippenren is helaas niet mogelijk.

Je haalt tussen 10 en 18 juni je meetpakket op bij een Horta Tuincentrum of Bruno tankstation naar keuze.

-Je plaatst de theezakjes en de bodemsensor op 18 juni in je tuin en laat deze daar tot en met 16 september ’23. Het is niet mogelijk om de sensor en theezakjes tussendoor te verplaatsen. Je mag de plaats van het onderzoek onderhouden zoals je altijd doet.

Op 16 september graaf je de theezakjes terug op en neem je een bodemstaal. Ook de bodemsensor haal je op dat moment uit de grond. Tussen 16 en 23 september breng je al het materiaal terug naar een HORTA tuincentrum of Bruno Tankstation bij jou in de buurt.

-Tijdens de meetperiode doe je mee aan een beperkt aantal vragenlijsten over jouw tuin.

Deelname aan het onderzoek is gratis. In ruil daarvoor engageer je je om het onderzoek goed uit te voeren en voorzichtig met het materiaal om te gaan.


Op 10 april sluiten we de inschrijvingen af en maken we een selectie van 1.000 meetpunten. Hierbij houden we rekening met verschillende zaken om tot een optimale spreiding en verdeling in Limburg te komen. Op 19 april hoor je van ons of je geselecteerd bent. 

We hebben de meestgestelde vragen over het onderzoek en deelname bij elkaar gezet. Heb je een vraag er niet tussenstaat? Contacteer ons op info@bodemleven.b

Ander nieuws